Decesul la domiciliu. Pasi de urmat. Ce-i de facut cand moare cineva acasa. Constatare deces non-stop. Eliberarea certificatului medical constatator. Înregistrarea decesului. Acte necesare pt. eliberare certificat deces. Derulati pagina pt. documentele necesare certificatului de deces si ajutorului de inmormantare.
Dacă moartea survine într-un spital sau într-un azil de bătrâni, măsurile pe care trebuie să le luați sunt ușor diferite. Dacă aveți întrebări, apelati-ne. Nu vă va costa nimic, chiar dacă nu apelați la serviciile noastre. Vom fi bucuroși să vă ajutăm în limita timpului pe care îl avem disponibil.
Pasi de urmat in caz de deces acasa.
Cea mai buna solutie, care va scuteste de stres, complicatii si va ajuta sa economisiti bani, este sa ne contactati telefonic. La orice ora, oferim servicii funerare non stop in Bucuresti si Ilfov.
Agentul funerar care va prelua apelul o sa va explice intai procedura initiala, furnizandu-va toate informatiile de care aveti nevoie. Apoi, dupa ce va primi adresa la care se afla persoana decedată, se va prezenta la locatie.
In continuare, ne putem ocupa pentru dumneavoastra de tot ceea ce considerati necesar.
Inclusiv de toate formalitatile birocratice: constatare si declarare a decesului , certificatul medical constatator al decesului, certificat de imbalsamare, întocmirea actului de deces (certificatul de deces), documentele necesare pentru obtinerea autorizației de înhumare sau de incinerare. Întocmire dosar pentru obtinerea ajutorului de înmormantare – in general, valoarea acestuia acopera toate cheltuielile funerare. Cu alte cuvinte, banii cheltuiti pentru servicii funerare plus inmormantare va sunt rambursati.
1. Constatarea Decesului /Certificat Medical Constatator Al Decesului
Primul pas in cazul mortii la domiciliu il reprezinta constatarea decesului, care trebuie completată și semnată de medicul constatator al decesului. Medic constatator poate fi medicul de familie, serviciul de ambulanta sau medicul colaborator al firmei de pompe funebre (la care puteti apela la orice oră).
Certificatul medical constatator al decesului (CMCD) înregistrează datele personale ale celui decedat si consemneaza cauza si data decesului.
Certificatul constatator al decesului, completat pe formular tip, va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, semnătura și parafa medicului constatator, precum si sigiliul/ștampila unității sanitare. In document mai trebuie consemnată cauza decesului, fără prescurtări înscrisă cu majuscule .
Se ȋntocmeste la 24 ore dupa ce s-a produs decesul si se elibereaza in baza actului de identitate al defunctului.
2. Întocmirea actului de deces (certificat deces). Adeverința de înhumare sau de incinerare
Următorul pas este întocmirea certificatului de deces, ce consemnează datele din certificatele de stare civilă ale decedatului, precum și cauza decesului. Întocmirea actului de deces se efectueaza la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, respectiv la ofițerul de stare civilă din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs decesul.
Certificatul de deces (actul de deces) este documentul oficial care confirmă decesul, fiind eliberat rudelor de gradul I de către o instituție abilitată. De obicei, Registrul de Stare Civilă din cadrul primariei de pe raza domiciliului decedatului.
In cazul decesului din cauze naturale, declararea decesului se face in termen de 3 de zile de la data cand s-a produs decesul.
Când decesul se datorează unei sinucideri, accident sau altor cauze violente (precum comiterea unui act criminal), doar medicul legist poate constata decesul, completa actul de deces si efectua înregistrarea decesului.
În astfel de cazuri, pentru înregistrarea decesului e necesara si notificarea poliției sau procuraturii, precum si dovada eliberata ulterior, din care sa rezulte ca respectiva instituție a fost sesizată despre deces.
De asemenea, este necesar sa se obtina certificatele de stare civilă ale persoanei decedate. In cazul in care persoana moare fara familie, rude sau prieteni, se vor declara in scris si datele de stare civilă ale decedatului.
În plus, pe actul de deces trebuie consemnată cauza decesului și datele de identitate al persoanei decedate înregistrate la evidența persoanelor.
Mai este necesar si livretul militar, respectiv adeverinta de recrutare, in original plus copie, daca este cazul.
După obținerea certificatului de deces, este necesar să se ia legătura cu firma de pompe funebre. Serviciile funerare ar trebui întotdeauna să fie organizate cât mai curând posibil după înregistrarea decesului.
3. Înmormantarea Si Obtinerea Ajutorului De Deces
Adeverința de înhumare sau de incinerare se elibereaza in baza certificatului de deces si odata cu acesta, într-un singur exemplar.
Cand se face inmormantarea dupa deces?
Traditia noastra ortodoxa cere ca inmormantarea sa se faca a 3-a zi de la deces… Insa este destul de dificil ca in mai putin de 3 zile sa rezolvi toate procedurile funerare si cerintele administritive. Sa obtii toate documentele si autorizatiile. Mai ales cu birocratia de la noi… Asa ca de multe ori inmormantarea se face la mai mult de 3 zile de la deces.
Pentru a obține ajutorul de înmormântare este necesar să se prezinte următoarele documente: cerere tip, certificat deces, actul de identitate al solicitantului, acte de stare civilă ale solicitantului din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, dovada suportarii cheltuielilor de deces, adeverință care sa demonstreze că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, talonul de pensie si o copie a testamentului (dacă este cazul). Sursa: Casa Nationala de Pensii Publice.
In concluzie…
Birocratia si documentatia nu reprezinta decat o parte din sarcinile funerare necesare. Numai la inmormantare daca ne gandim … necesita discutii cu preotul, cu furnizorii, cu mestesugarii, concesionarea locului de veci, asigurarea transportului pentru participantii la inmormantare, organizarea si supravegherea ceremoniei ca totul sa se desfasoare cum trebuie… samd.
Nu v-ati dori ca toate aceste batai de cap sa dispara, sa puteti gasi linistea sufleteasca necesara pentru a va lua ramas bun de la persoana draga pierduta?
Sunati-ne acum! Vom lua imediat intreaga povara de pe umerii dumneavostra, ocupându-ne noi de absolut tot ce e necesar, din momentul in care s-a produs decesul pana la parastasul ce va urma dupa inmormantare! Cu profesionalism, eficienta, respect si nu in ultimul rand decenta.
Acte Necesare Pentru Obtinerea Certificatului De Deces (Survenit La Domiciliu).
- cerere formular tip obtinuta de la Oficiul de Stare Civilă din cadrul primăriei
- actul de identitate al celui decedat (original + copie)
- actul de naştere al persoanei decedate si cel de căsătorie, după caz (original + copie)
- certificatul medical constatator al decesului, întocmit pe formular tip
- actul de identitate al declarantului
- livretul militar, respectiv adeverinta de recrutare a celui decedat (daca e cazul)
- acte doveditoare ale gradului de rudenie dintre apartinator si decedat
acte necesare pt ajutor de inmormantare.
- cerere tip
- certificatul de deces (original + copie)
- actul de identitate al declarantului/persoanei interesate (original + copie)
- acte de stare civilă ale solicitantului din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
- adeverință care sa demonstreze că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului
- talonul de pensie al decedatului
- factura fiscala (sicriu).