Urna funerara pentru depozitat cenusa rezultata in urma procesului de incinerare

5 intrebari frecvente despre incinerare

Exista destule motive care ii determina pe unii dintre semenii nostri sa aleaga in materie de servicii funerare procedura de incinerare in locul inmormantarii traditionale. Incepand de la preocupari legate de mediu si ajungand pana la considerente de natura financiara.

In tarile occidentale incinerarea a cunoscut in ultimele decenii o crestere dramatica. In SUA, daca in 1960 procentul era de 3.56%, s-a ajuns astazi la o valoare de 48.6%. La noi insa, numarul incinerarilor se mentine de peste jumatate de secol in jurul valorii de 1.000 de incinerari pe an. Ceea ce ar reprezenta aproximativ 10% din numarul deceselor din Bucuresti.

Indiferent daca am luat sau nu in calcul incinerarea ca o potentiala alternativa in ce ne priveste, multi dintre noi si-au pus intrebari legate de aceasta procedura funerara. Randurile urmatoare vor furniza cateva informatii de baza, aruncand putina lumina asupra intregului procedeu.

 

Ce presupune procesul de incinerare?

Incinerarea este un proces ce reduce corpul la elementele sale de baza. Lucru realizat prin expunerea la foc deschis, caldura extrem de ridicata si evaporare. Intr-un cuptor avand specificatii particulare numit camera de incinerare.

Inainte de procedura efectiva, decedatul este prima data igienizat iar apoi pregatit pt. incinerare.
Toate bijuteriile, accesoriile sau dispozitivele medicale ce contin baterii sunt indepartate pt. a preveni potentiale reactii explozive prin interactiunea acestor obiecte cu focul si temperaturile uriase (aprox. 1000 de grade Celsius) .
Apoi corpul este asezat intr-un sicriu din lemn sau o cutie speciala din carton. Este important ca materialul recipientului sa fie inflamabil. Dupa ce sicriul este mutat in camera de incinerare, incepe procedura propriu-zisa.

Intregul proces dureaza  in jurul  a 3 ore, dar pt. familia care asteapta cenusa persoanei dragi asteptarea poate fi chiar mai lunga. Deoarece ramasitele trebuie sa mai fie prelucrate inainte sa poata fi inmanate (sub forma de cenusa) familiei.

 

Ce ramane in urma incinerarii?

Dupa incheierea procesului, ramasitele se prezinta ca o pasta alba.  Dupa racire, aceasta este supusa unor procese tehnologice prin care e transformata in cenusa.  Gata sa fie predata familiei intr-o urna funerara.

 

Ce acte sunt necesare pentru incinerare?

Certificat deces, certificat imbalsamare,  adeverinta incinerare, plus aviz sanitar de transport unde e cazul.

 

Membrii familiei pot asista la procedura?

Da, este permisa prezenta membrilor familiei la incinerare, daca isi exprima aceasta dorinta.

 

Cum se pastreaza cenusa obtinuta in urma incinerarii?

Urnele funerare reprezinta alegerea cea mai populara pentru cenusa.  Exista o larga varietate de urne funerare potrivite fiecarui gust si buget.
Dar, in functie si de dorintele exprimate anterior de catre persoana decedata, cenusa poate fi de asemenea imprastiata – de ex. intr-un loc de care defunctul era atasat (apa marii, varful unui munte,  etc).
O alta optiune o reprezinta bijuteriile funerare. Membrii familiei pot pastra cenusa in pandantive atasate unei bratari sau unui lantisor purtat in jurul gatului.

In cele din urma, decizia e una personala, iar familia ar trebui sa pastreze cenusa printr-o metoda care le aduce alinare.

Funerare 24 va pune la dispozitie un pachet incinerare complet. Daca aceasta procedura funerara prezinta interes pt. dumneavostra ori doriti sa aflati mai multe detalii, unul dintre directorii nostri funerari va sta intotdeauna la dispozitie. Gratuit si la doar un apel distanta: 0759 555 551

Acasa » Informatii » 5 intrebari frecvente despre incinerare
Scroll to Top
Call Now Button